Ziraat alanlarında kullanılan böcek ve haşere ilaçlarının genel adı insektisit’tir. Bu ilacın birçok uygulama yöntemi bulunmaktadır. Genel olarak her ilaç her böcek be haşereye etkili olmaz. İlaçlama işlemi yapılmadan önce ilaçlanacak olan tür belirlendikten sonra o parazite etkili olacak ilaç belirlenir. Sonrasında ise uygulanacak olan yöntem belirlendikten sonra uygulamaya geçilir.
Kokulu uygulama; parazit ve böceklerin fazla olduğu yerlerde yapılmalıdır. Bu yöntem oldukça kısa bir zaman içerisinde böceklere etki etmeye başlar. Kokulu uygulama yöntemi uygulandıktan sonra ilaçlama yapılan mekan 2-4 saat arası kapalı tutulmalıdır. Sonrasında mekan 1-2 saat havalandırıldıktan sonra kullanılabilir.
Kokusuz uygulama; Böcek İlaçlama Nasıl Yapılır konusunda uygulanan yöntemlerden biridir. Bu yöntem sayesinde ilaç sıvı olarak püskürtülerek uygulanır. Uygulama yapılan yeri terk etmeye ve kapalı tutmaya da gerek yoktur. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta açık halde bulunan gıda ve yiyeceklerin ortamda bulunmamasıdır.
Termal Flog cihazıyla sıcak sisleme yöntemi; yağ, su ve mazotta eriyen maddenin kullanıldığı yöntemdir. Sıcak sisleme olarak isimlendirilen bu yöntem genellikle göl, nehir, çöplük, ağaçlık alanlar, ahıl gibi alanlarda karasinek ve sivrisinekle olan mücadele yöntemidir. Motorlu termal sisleme cihazları portatif olarak veya araca monte edilerek kullanılır. İki zamanlı olan bir motor sayesinde ince bir sis tabakasının dışarı püskürtülmesiyle uygulanır.
ULV cihazıyla soğuk sisleme yöntemi; potansiyelleri yüksek olan zararlıların nüfus olarak artması durumunda kullanılır. Böcek İlaçlama Nasıl Yapılır konusunda uygulanan diğer bir yöntem ise Jel şeklinde olan uygulamadır. Jel uygulama; aplikatör yardımıyla mutfak, restoran ve yemekhane gibi alanlarda bulunan böceklere karşı kullanılan jel yem uygulamasıdır. Oldukça etkili olmakla birlikte tamamen kokusuzdur.